Olej z rokitnika jako dodatek do odżywki i szamponu

kobieta z kremem z rokitnika

Występujące w wielu produktach pielęgnacyjnych aktywne surowce roślinne nie tylko znacząco podnoszą ich jakość, ale również sprawiają, że są one lepiej przyswajalne niż kosmetyki oparte na substancjach syntetycznych. Do takich surowców należą m.in. oleje, które pozyskuje się poprzez ekstrakcję mechaniczną lub tłoczenie na zimno owoców, pestek lub nasion roślin. W ten sposób zachowuje się ich najcenniejsze właściwości, które następnie stają się podstawą składu najlepszych kosmetyków do skóry czy włosów.

Olej rokitnikowy – skład i właściwości

W kosmetologii bardzo chętnie wykorzystuje się olej z rokitnika, który stanowi bardzo cenne źródło składników odżywczych i substancji bioaktywnych o właściwościach hydro- oraz lipofilowych. Co więcej, olej ten bogaty jest w białko, węglowodany i tłuszcze, a także liczne witaminy, flawonoidy, karotenoidy, wolne aminokwasy, składniki mineralne czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na swoją dobrą wchłanialność zawarte w oleju z rokitnika substancje mają szansę działać na skórę odżywczo i regenerująco. Nic więc dziwnego, że stanowi on zawartość wielu kosmetyków mających likwidować przebarwienia skóry, działać przeciwzmarszczkowo czy przeciwzapalnie. Te właściwości zawdzięczają m.in. zawartemu w oleju rokitnikowym β-karotenowi, wysokiemu stężeniu kwasu palmitynooleinowego, który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, a także sterolom, których część odpowiedzialna jest za działanie przeciwzapalne.

Na olej rokitnikowy można również natrafić w składzie szamponów i odżywek do włosów, które mają działać na nie wzmacniająco, przywracać ich elastyczność czy zapewniać im gładkość. Bardzo często jest on zawarty w preparatach działających przeciwko nadmiernemu wypadaniu włosów czy nawet łysieniu. Rzecz jasna, nie stanowi on złotego środka na wszystko, ale wyodrębnione z jego składu biologicznie aktywne substancje mogą zasilić działanie kosmetyków mających skutecznie poprawiać kondycję skóry czy włosów.

herbatka z rokitnikaOlej z rokitnika jako dodatek do odżywki i szamponu